Sikring av barn i bil

Det er vanskelig å få oversikt over alle regler og retningslinjer som gjelder for sikring av barn i bil. Her har vi oppsummert det viktigste.

Det kommer snart en ny standard for barneseter. Alle barn er forskjellige, og trenger en bilstol tilpasset sin størrelse og kropp. Standarden, kalt UN r129 i-Size, er fortsatt under utvikling, og er foreløpig bare klar for de minste gruppene. Denne skal på sikt erstatte dagens ECE r 44 04. Flere produsenter avventer derfor til godkjenningen er klar for alle gruppene. Det er viktig å merke seg at dagens stoler fortsatt vil være godkjent i mange år fremover.
Den nye standarden gjelder kun for biler med isofix-fester. I følge Statens Vegvesen krever den nye standarden at alle seter testes for sidekollisjon, noe som vil føre til bedre beskyttelse av barnets hodet. I tillegg krever den at alle nye seter med i-size merking kan festes med isofix, noe som reduserer risikoen for feilsikring.

Regelverk

  • Alle barn under 135 cm skal sikres med godkjent utstyr i forhold til barnets vekt. Utstyret skal monteres i henhold til bruksanvisning.
  • For barn mellom 135 og 150 cm, under 36 kg, er det påbudt med godkjent sikringsutstyr, der det er tilgjengelig. Hvis ikke skal det brukes ordinært bilbelte.
  • Barn skal ikke transporteres i bakovervendt stol med airbag foran, om denne ikke er deaktivert. Ta kontakt med merkeverkstedet ditt.
  • Der bilbelte ikke er montert skal barn under 3 år ikke transporteres. Barn over 3 år, men som ikke er høyere enn 150 cm skal ikke transporteres i forsetet.
  • Barn opptil 9 kg skal sitte bakovervendt, det vil si med ryggen mot kjøreretningen. Vi anbefaler imidlertid dette opptil 4 år

Merk at det ikke er lov å transportere barn under 3 år i kjøretøy hvor det ikke er montert sikkerhetsbelter. Det er egne regler for sikring av barn i buss, de kan du lese her. Barn skal bruke bilstol eller pute til de er minst 135 cm høye. Når barna vokser ut av bilstolen, bør de gå over til beltestol eller pute frem til de blir minst 150 cm eller 36 kg.


Halvparten feilmonterer

I følge tall fra Trygg trafikk er halvparten av barna feilsikret. Ta med både barnet og bilen til forretningen, både for å teste om det er riktig utstyr for både bil og barn, men også for å få en ordentlig demonstrasjon av utstyret. I følge Trygg trafikk er disse de tre vanligste feilene:

  • Beltet er feilplassert. Barnet har beltet under armen, bak ryggen eller over armen.
  • At barn under 135 cm eller under 36 kg kun er sikret med bilbeltet.
  • Løse eller vridde belter.
Om barna er store nok til å spenne fast seg selv, gi de god opplæring i hvordan beltet skal sitte på kroppen.


Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil? Ta kontakt så hjelper vi deg med det du måtte lure på!

Kommentarer

Bli den første til å kommentere.

Siste innlegg

Ragnar Olsen
04.06.2018 14:14
Det finnes et hav av bilbarnestoler der ute, og mange mer eller mindre gode råd. Her har vi samlet 7 ti...
Kommentarer (viser 0 av 0):
Ragnar Olsen
02.05.2018 09:12
Klippan har siden 1959 fokusert på bilsikkerhet. De startet med produksjon av bilbelter, og senere star...
Kommentarer (viser 0 av 0):
Ragnar Olsen
24.04.2018 08:00
Klippan Century er en bakovervendt bilstol som kan brukes til barna er 125 cm lange, og opp til 25 kilo...
Ragnar Olsen
22.03.2018 08:13
Facebookgruppa «Bilstoler» har i skrivende stund mer enn 13000 medlemmer, og medlemsmassen vokser hurti...
Kommentarer (viser 0 av 0):
Ragnar Olsen
25.01.2018 11:37
Klippan Century er en ren bakovervendt stol, som kan brukes lenger enn andre bilstoler. Stolen passer f...
Kommentarer (viser 0 av 0):