Dette bør du vite om bilstoler og barn i bil

En undersøkelse utført av Trygg Trafikk og IF Skadeforsikring viser at 6 av 10 synes det er vanskelig å feste beltet på barna, samt å velge riktig barnesete.

I denne bloggposten oppsummerer vi det viktigste du må vite når du skal velge bilstol, og hvilke lover og regler du må forholde deg til for at ditt barn skal være så trygt som mulig ved en eventuell kollisjon.


Dette må du se etter når du skal velge bilstol


Velg riktig godkjenningsgruppe

Se etter en stol i riktig godkjenningsgruppe. Stolene er godkjent i grupper etter barnets vekt, og inndelingen er standard for alle stoler. Stolene skal være merket ECE R44-04 eller 03. En ny standard kalt i-size er under utvikling


Les mer: Klippan i topp i ny barnestol-test

Bakovervendt montering er tryggest


Bakovervendt montering er fem ganger sikrere ved en frontkollisjon. Vi anbefaler bakovervendt montering så lenge dette er praktisk mulig, og opptil 13 kg er det påbudt. Gjerne frem til barnet er fire år. Her kan du se en kollisjonstest fremovervendt vs. bakovervendt.


Isofix gjør det lettere


Isofix-fester er standardiserte fester, som gjør monteringen enklere. Du finner Isofix på alle bilmodeller fra 2007 og nyere, og enkelte bilmerker har hatt det enda lengre


Les mer: Bamsen kan være livsfarlig i bilen

Sjekk hvor mye plass du har


Mange tenker ikke på at både barnestolen, og de selv skal få plass i bilen. Sjekk hvor mye plass du har på forhånd. Det er stor forskjell på hvor mye plass bilseter tar. Mål gjerne avstanden mellom seteryggen i baksetet og forseteryggen, om det er der du skal plassere setet.


Les mer: Tykke vinterklær kan være farlige i bilen

Du må koble ut airbagen!


Mange velger å plassere barnesetet i høyre forsete, for bedre å kunne holde øye med barnet når man kjører alene. Da er det uhyre viktig at du kobler ut airbagen, det er livsfarlig å plassere barnesetet foran en aktiv airbag. Oppsøk ditt bilverksted.


Spar penger ved å tenke fremover


Sjekk hvor lenge du kan bruke stolen. Du sparer mye penger om du velger en stol som også kan monteres forovervendt. Noen stoler er også godkjente i flere grupper, og kan brukes selv om barnet vokser. Noen har Isofixbaser, der stolen kan brukes både forover- og bakovervendt, samt til flere stoler.


Disse reglene sikrer barnet ditt


Målet med bilsikring er at barnet ditt skal være så trygt som mulig ved en kollisjon. Lover og regler er utarbeidet for nettopp dette. Ved å følge disse reglene, bør barnet ditt være trygt.


  • Det er påbudt å sikre barn i godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye.

  • Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr om dette er tilgjengelig i bilen. Dette gjelder barn under 36 kg. Er de større skal de sikres med bilbelte, dette gjelder også voksne.

  • Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forsete der det er airbag. Unntaket er hvis kollisjonsputen er deaktivert manuelt eller automatisk.

  • I bil der det ikke er bilbelter skal barn under tre år ikke transporteres. Barn over tre år skal ikke transporteres i forsete i biler uten bilbelte.


Det er også viktig å feste bilbeltet riktig mot barnets kropp. Hvis det ikke er festet riktig, fungerer det heller ikke riktig. Beltet skal ligge over skuldre og hofter, fordi de harde beina tåler støt bedre enn bløtdelene på kroppen. Følg med på at barnet ditt sitter ordentlig i baksetet, og ikke tar beltet bak kroppen eller ligger for langt ned i setet.


Ikke nøl med å ta kontakt med Klippan om du har spørsmål eller trenger råd rundt sikring av barn i bil eller valg av bilsete, vi har lang erfaring og bred kunnskap. Kontakt oss her.


Kommentarer

Bli den første til å kommentere

Siste innlegg

Ragnar Olsen
04.06.2018 14:14
Det finnes et hav av bilbarnestoler der ute, og mange mer eller mindre gode råd. Her har vi samlet 7 ti...
Kommentarer (viser 0 av 0):
Ragnar Olsen
02.05.2018 09:12
Klippan har siden 1959 fokusert på bilsikkerhet. De startet med produksjon av bilbelter, og senere star...
Kommentarer (viser 0 av 0):
Ragnar Olsen
24.04.2018 08:00
Klippan Century er en bakovervendt bilstol som kan brukes til barna er 125 cm lange, og opp til 25 kilo...
Ragnar Olsen
22.03.2018 08:13
Facebookgruppa «Bilstoler» har i skrivende stund mer enn 13000 medlemmer, og medlemsmassen vokser hurti...
Kommentarer (viser 0 av 0):
Ragnar Olsen
25.01.2018 11:37
Klippan Century er en ren bakovervendt stol, som kan brukes lenger enn andre bilstoler. Stolen passer f...
Kommentarer (viser 0 av 0):