7 tips til barnesikring i bil

Det finnes et hav av bilbarnestoler der ute, og mange mer eller mindre gode råd. Her har vi samlet 7 tips for å gjøre valget enklere.


Velg bilbarnestol i riktig godkjenningsgruppe

Alle bilbarnestoler både til salg og utleie, må være godkjent etter ECE R44-03, eller nyere regelverk: R44-04 eller i-size R 129. Godkjenningsmerket angir hvilken vektklasse- og høydegruppe stolen passer for.


Isofix gjør monteringen enklere

I 2007 ble det innført en ny standard hvor alle nye biler må ha Isofix-fester. Dette er standardiserte fester som gjør montering av setet enklere. Festene er små bøyler mellom seteryggen og seteputa og kan være vanskelige å se. Stikk gjerne hånda inn, for å sjekke om du har Isofix-fester.

Uavhengig av om du bruker bilens egne belter eller Isofix-fester, er det ingen forskjell på sikkerheten, men Isofix gjør det enklere å unngå feilmontering.
Bakovervendt barnesete er fem ganger sikrere
For små barn er bakovervendt montering fem ganger sikrere ved en frontkollisjon. Barn skal sitte bakovervendt så lenge som mulig, gjerne så lenge som til seks års alder. Veier barnet mindre enn 13 kilo, er bakovervendt montering påbudt. Dette er det viktigste foreldrene kan gjøre for å sikre barna sine.

Les mer: Løse gjenstander i bilen er en risiko

Riktig beltebruk er viktig for alle i bilen

En av grunnene til at vi anbefaler at barn sitter så lenge som mulig i bakovervendt barnestol, er at de ikke har samme forståelse for beltebruk som voksne. Dersom barna skal sitte uten barnestol, er det viktig at man følger nøye med på beltebruken. Mange barn drar beltet under armen, eller tar det bak ryggen. På den måten er ikke kroppen riktig beskyttet, og beltets funksjon blir kraftig redusert.


Fest hodestøtten riktig

Ved montering av barnesete, er det mange som fester hodestøtten på stolen for lavt. Den skal være så høyt oppe at den er godt over midten på barnets hode. Årsaken er at kroppen til barn som sitter i barnesete, løfter seg ved kollisjon bakfra, og da skal hodestøtten holde hodet oppe. Dersom hodestøtten er festet for lavt, vil barnets hode kunne velte over kanten. Sjekk alltid at hodestøtten er riktig plassert.

Les mer: Kan man bruke tykke vinterklær i barnestol?

Koble ut airbagen dersom barnet sitter i forsetet!

Dersom barn skal sitte i forsete i bakovervendt barnestol, må airbagen kobles ut. Dette anbefales heller ikke for barn under 140 centimeter som ikke sitter i stol, selv om det er lovlig. Grunnen er at airbager er laget for å beskytte voksne kropper, og løses ut i en fart på 300 km/t.

Dersom bilen har sideairbag, er det ikke farlig for barn som er riktig sikret. Man bør likevel ikke lene hodet mot døren dersom det er airbag der.
Ikke kjøp en brukt bilstol
Det er svært populært å kjøpe brukt barneutstyr, men når det gjelder bilbarnestoler anbefaler vi alltid å kjøpe nytt. En bilbarnestol er et sikkerhetsprodukt, som bør fungere så godt som overhodet mulig ved en eventuell kollisjon. En stol som har vært med i et uhell kan ha fått usynlige skader, men som likevel reduserer funksjonene.

På Klippans blogg kan du lese mer om regelverk og korrekt barnesikring. Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne!Kommentarer

Bli den første til å kommentere

Siste innlegg

Ragnar Olsen
04.06.2018 14:14
Det finnes et hav av bilbarnestoler der ute, og mange mer eller mindre gode råd. Her har vi samlet 7 ti...
Kommentarer (viser 0 av 0):
Ragnar Olsen
02.05.2018 09:12
Klippan har siden 1959 fokusert på bilsikkerhet. De startet med produksjon av bilbelter, og senere star...
Kommentarer (viser 0 av 0):
Ragnar Olsen
24.04.2018 08:00
Klippan Century er en bakovervendt bilstol som kan brukes til barna er 125 cm lange, og opp til 25 kilo...
Ragnar Olsen
22.03.2018 08:13
Facebookgruppa «Bilstoler» har i skrivende stund mer enn 13000 medlemmer, og medlemsmassen vokser hurti...
Kommentarer (viser 0 av 0):
Ragnar Olsen
25.01.2018 11:37
Klippan Century er en ren bakovervendt stol, som kan brukes lenger enn andre bilstoler. Stolen passer f...
Kommentarer (viser 0 av 0):